CategorieënTips & Tricks

Lijst Vleesvervangers

Heltitude Lijst Vleesvervangers
Eet kwalitatief! Je bent dit toch waard? Voed je lichaam en prop het niet vol met vettige etenswaren.

Mager

Halfvet

Vettig

Vlees en gevogelte

haas,
kalfslapje, kalkoenborst, kippenborst, duif,
paardenvlees, biefstuk, kipfilet, konijn,
struisvogel, rosbief, rundsgebraad, schapenfilet,
varkenshaasje, varkenslapje en varkensgebraad, ei

gehakt,
kalfsvlees, kip met vel, konijn, lamsvlees, lever,
ribstuk rundvlees of varkenskotelet

Te vermijden:
gehakt- & gepaneerde
bereidingen

Vleeswaren

gebakken
rosbief, kalkoenham, kippenham, rauwe ham,
filet d’Anvers, filet de Saxe of rookvlees
Gandaham, ontvette ham, kalkoenham, kippewit (met tuinkruiden), puur americain

bacon, casselrib, gekookte schouderham,
runderrookvlees, varkensgebraad

salami, worst, salades zoals bijv. vleessalade

Vleesvervangers

sojaproducten (tofu, tempeh), peulvruchten (erwten, tuinbonen, kikkererwten, linzen, bruine en witte bonen) noten en zaden quorn, seitan

Kijk hier naar de samenstelling:
<5% Kh
5%-10% vet

Vis, het lekkerste dat er is!

Vette vis: Zalm, haring, sardine, makreel, tonijn

Vette vis bevatten de hoogste concentratie van omega-3-vetzuren, die de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk verkleinen.

Schelpdieren: mosselen, oesters, scheermesjes, venusschelpen, ..

Supergezond, bereid ze zo puur mogelijk.

Schaaldieren: Kreeft, garnalen, krabvlees, …

Gezonde vetzuren + barsten van vitamines

Magere witte vis: wijting, kabeljauw, tong, koolvis, baars, schelvis, tilapia, …

Minder omega-3 vetzuren, calorie arm
TIP: stomen of grillen

Enkele Tips :

  • Eet minstens 2x per week vis, waarvan 1 x vette vis per week.
  • Vette vis = de gezondste vis
  • Kies liever wilde dan voor gekweekte vis.
  • Zoek naar verpakkingen met het MSC-label: dat garandeert je dat de vis gevangen werd met respect voor het milieu.
  • Vermijd gezouten vis.
  • Vis uit blik? Neem vis op eigen nat i.p.v. in olie.
  • Geen tijd voor de verse viswinkel? Geen probleem, koop diep bevroren vis.