1. Vezels
Vezels, of ook wel voedingsvezels genoemd, hebben naast hun positieve effect op de darmwerking ook een gunstige invloed op de opname van je cholesterol, de vertering en je bloedsuikerniveau. Hierdoor verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht.
Weet wel: wie vezels zegt, zegt vocht. Vezels hebben geen werking in het lichaam als er onvoldoende gedronken wordt.
Aanbevolen hoeveelheid: 30gr per dag.
2. Zaden & noten
Elke dag noten en zaden eten is aan te raden! Onderzoek toont aan dat noten en zaden het risico op hart- en vaatziekten verlaagt doordat ze de slechte cholesterol verlaagt.
Noten bevatten 45 tot 70 procent vet en zaden 30 tot 50 procent vet. Daarnaast bevatten ze ook veel eiwitten, vezels en verschillende vitaminen en mineralen. Je kiest het best voor de pure en onbewerkte vorm zonder extra zout of suiker of voor de geroosterde/gebrande ongezouten variant.
De voorkeur gaat uit naar walnoten, hazelnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en amandelen. Ook in zaden is er een breed aanbod: zonnebloem- en pompoenpitten, lijnzaad, sesamzaad en chiazaad.
Aanbevolen hoeveelheid: 25gr noten en/of zaden per dag (klein handje)
3. Zuivelproducten
Zuivelproducten zijn een bron van eiwitten, vitaminen en mineralen. De eiwitten aanwezig in zuivelproducten zullen zorgen voor een goede verzadiging waardoor je minder snel honger hebt.
Zuivel in combinatie met voldoende vocht en vezels zorgen dat je de voormiddagdip kan voorkomen.
Wie zuivel zegt melk, kaas yoghurt of plantaardige vervangers. Allemaal bestaan ze in magere, ongezoete of vette varianten. Ben je benieuwd naar welke soort yoghurt, melk of kaas je dan wel moet nemen? Lees dan onze gezonde ontbijtgids!
4. Fruit
Eet jij regelmatig fruit? Slim! Zo sleep je bergen nuttige voedingsstoffen aan voor je lichaam. Het is goed voor je gezondheid en drukt het risico op diverse chronische ziekten. Een stukje fruit bij het ontbijt zal voornamelijk voedingsvezels (voor een lange verzadiging) en fruitsuikers aanbrengen.
Ik hoor je al denken ‘oei suikers?’. Geen paniek. Van deze suikers kom je niet bij in gewicht en krijg je ook geen pieken in je bloedsuikerspiegel. Dit door de combinatie van vezels en suikers. Bij bv. fruitsap, geldt dit principe dan weer niet.