CategorieënAlgemeen

Helti – Fruit

Helti Fruit
Fruit zit boordevol suiker. Wat? Fruit is toch gezond? Klopt supergezond! Deze bevat vitaminen, mineralen, anti-oxidanten, vezels en suiker, nl. fructose / vruchtensuiker. Want fruit is een koolhydraat. We raden 1 à 2 stukken fruit aan per dag. Dit afhankelijk in welk schema je zit. Wanneer je wenst af te slanken, is het goed om te kijken om fruit te kiezen met een lagere glycemische index. Say what? Welk een index?! Even kort wat theoretische uitleg.

Glycemische index / load

De glycemische index geeft een indicatie van hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van bepaalde koolhydraten. Ze loopt van 0 tot 100. Dus zoals vlees vet of mager kan zijn, kunnen koolhydraten ook beter of slechter zijn. De GI wordt uitgedrukt in een getal tussen 0 en 100. Een GI kleiner dan 50 is laag, tussen de 50 en 70 is gemiddeld, en groter dan 70 is hoog. Daarnaast heeft ook de bereidingswijze van je eten ook invloed op de glycemische index, alsmede wat je erbij eet. Zo heeft fruitsap een hogere GI dan sinaasappelen, en hebben rauwe worteltjes een lagere GI dan gekookte. Rijp fruit heeft een hogere GI dan onrijp fruit. Dus ook het rijpingsproces heeft een invloed. Het eten van voeding met een hoge glycemische index, gecombineerd met
  • (gezond!) vet of
  • de combinatie met zuivel / eiwitten
  • of in combinatie met vezels
zorgt weer voor een verlaging van de invloed van de koolhydraten, en dus ook voor een verlaging van de totale GI van je maaltijd. Dit heet de glycemische load.

Wat doet dit met je lichaam?

Je wordt moe.

Hoe voel je je als je een (witte) spaghetti gegeten hebt of witte boterhammen? Een uurtje later komt er weinig terecht van werken omdat je je moe en futloos voelt. De after-lunch-dip is daar. En dat heb je te danken aan de bloedsuikerspiegel-achtbaan met z’n pieken en dalen.

Honger

Je krijgt terug honger omdat je pancreas het teveel en meer aan suiker in je bloed heeft verwijderd / opgeslagen in je cellen. Daardoor krijg je terug honger.

Bijkomen

Om diezelfde reden kom je ook bij!

Helti-fruit

Om het niet te moeilijk te maken hebben we een lijst waar wat betere koolhydraten terugvindt. Wil je afslanken? Wil je meer energie? Dan raden we aan als je fruit eet zonder iets erbij, om deze te nemen in de groene kleur uit de lijst. Of de oranje, wanneer je deze combineert in een shake, in zuivel of als je deze combineert met extra vezels.