Fruit zit boordevol suiker. Wat? Fruit is toch gezond?
Klopt supergezond! Deze bevat vitaminen, mineralen, anti-oxidanten, vezels en suiker, nl. fructose / vruchtensuiker. Want fruit is een koolhydraat. We raden 1 à 2 stukken fruit aan per dag. Dit afhankelijk in welk schema je zit.
Wanneer je wenst af te slanken, is het goed om te kijken om fruit te kiezen met een lagere glycemische index. Say what? Welk een index?! Even kort wat theoretische uitleg.
Glycemische index / load
De glycemische index geeft een indicatie van hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van bepaalde koolhydraten. Ze loopt van 0 tot 100. Dus zoals vlees vet of mager kan zijn, kunnen koolhydraten ook beter of slechter zijn. De GI wordt uitgedrukt in een getal tussen 0 en 100. Een GI kleiner dan 50 is laag, tussen de 50 en 70 is gemiddeld, en groter dan 70 is hoog. Daarnaast heeft ook de bereidingswijze van je eten ook invloed op de glycemische index, alsmede wat je erbij eet. Zo heeft fruitsap een hogere GI dan sinaasappelen, en hebben rauwe worteltjes een lagere GI dan gekookte. Rijp fruit heeft een hogere GI dan onrijp fruit. Dus ook het rijpingsproces heeft een invloed. Het eten van voeding met een hoge glycemische index, gecombineerd met- (gezond!) vet of
- de combinatie met zuivel / eiwitten
- of in combinatie met vezels